Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan je spieren, banden, gewrichten en zenuwen, ook wel je bewegingsapparaat genoemd. Tijdens je eerste afspraak vormt onze fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van je klachten door je eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Vervolgens stelt onze fysiotherapeut samen met jou een behandelplan op. Dit behandelplan is maatwerk. Elk mens is anders, elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht en de ernst ervan. Naast het behandelen van klachten besteden we ook veel aandacht aan het voorkomen van terugkeer van je klachten. Een fysiotherapeutische behandeling duurt een half uur tot een uur. Tijdens een fysiotherapeutische behandeling ga je samen aan de slag in de behandelkamer of oefenzaal. Naast de fysieke behandeling door de fysiotherapeut doe je oefeningen voor meer kracht, coördinatie en lenigheid. Maatwerk, helemaal toegesneden op jouw klachten en lichaam.

Het bewegingsapparaat

Het bewegingsapparaat zorgt voor stabiliteit, stevigheid en de vorm van het menselijk lichaam. Door dit apparaat kunnen we bewegen. Het bewegingsapparaat bestaat uit botten, spieren, pezen, gewrichten, gewrichtsbanden, kraakbeen en bindweefsel. Fysiotherapie richt zich dan ook op klachten van deze lichaamsonderdelen.

Bij welke klachten naar de fysiotherapeut?
Je hebt een lichamelijke klacht. Ga je dan naar de huisarts of naar de fysiotherapeut? In principe kun je altijd rechtstreeks naar de fysiotherapeut, zonder doorverwijzing. Veel lichamelijke klachten zijn namelijk met fysiotherapie te behandelen, denk aan:

  • Klachten aan de benen, bijvoorbeeld etalagebenen
  • Schouderklachten, bijvoorbeeld een SLAP-laesie en frozen shoulder
  • RSI-klachten, bijvoorbeeld een muisarm, radiaal tunnel-syndroom en carpaal tunnel-syndroom
  • Rugklachten, bijvoorbeeld een hernia
  • Nekklachten, bijvoorbeeld een whiplash
  • Gewrichtspijn, bijvoorbeeld SI-gewrichtspijn
  • Oedeem (vochtophoping)
  • Bindweefselklachten, bijvoorbeeld een bindweefselontsteking
  • Kraakbeenklachten, bijvoorbeeld artrose.

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut.

Tijdens de eerste afspraak maak je kennis met de fysiotherapeut. Hij zal je vragen stellen en onderzoeken om zo een volledig mogelijk beeld te krijgen van je klacht(en). Vervolgens stelt hij een behandelplan op en neemt dit met je door. Een sessie fysiotherapie duurt meestal een half uur tot een uur.

Behandelplan

Het behandelplan wordt aan de hand van persoonlijke factoren bepaald. De invulling van het plan hangt onder andere af van het soort klacht en de lichamelijke gesteldheid. In de meeste gevallen is dit een advies op maat op basis van de richtlijnen die de beroepsgroep heeft opgesteld.

Een behandelplan bestaat meestal uit een combinatie van behandelmethoden. Zo wordt vaak oefentherapie gecombineerd met thuisoefeningen en massage.

Stel gerust een vraag